Opas eläinvalintaan

Jalostus perustuu tarkkailutiloilla suoritettaviin
syntymä-, vierotus-, ja vuoden painojen punnituksiin. Näiden avulla
eläimille lasketaan suhteelliset, karjan sisäiset vertailuarvot ja koko
rotua koskevat jalostusindeksit. Limousinkasvattajien päämäärä ei ole tehotuotanto tai elopainoltaan mahdollisimman suuret eläimet, jolloin hiehot eivät pysty
synnyttämään omanrotuisiaan vasikoita. Jalostuksemme tarkoitus
on tuottaa lihaksikkaita ruhoja, joista saadaan herkullista Limousin
Gourmet -lihaa kestävän kehityksen periaatteella. Vasikoiden
syntymäpainot pyritään pitämään alhaisina, ja siksi tyydymme
vuoden painojen hitaaseen kohoamiseen.

LIMOUSIN – ROTUMÄÄRITELMÄ

Suomalainen rotumääritys perustuu yleiseurooppalaiseen rotumäritykseen, jonka perustana on ranskalainen kantakirjasääntö. Ristiriitatilanteissa tulkinta tehdään aina ranskalaiseen rotukuvaukseen perustuen. Rakennearvostelussa tasapisteisiin päätyvien eläinten keskinäinen paremmuus ratkaistaan värityksen ja sarvien muodon perusteella.

Koko: Limousin on avararunkoinen ja luuston siro ja vahva. Täysi-ikäinen Limousin-lehmä painaa keskimäärin 700 kiloa ja täysi-ikäinen sonni keskimäärin 1150 kiloa.

Väritys: Limousin on pääväriltään kirkkaan kullanruskea. Värityksen kohdalla sallitaan sävytyksen vaihteluita, mutta väri ei saa olla liian tumma tai vaalea. Vatsan alta, jalkojen sisäpinnoilta, hännän alta, kivespusseissa tai utareissa sekä silmien ympäriltä väritys on muuta väritystä vaaleampi. Limakalvot tasaisen vaaleanpunaiset.

Urosta tai naarasta jonka karvoituksessa (pois lukien jalat) on yli 1,25 cm halkaisijaltaan oleva värivirhe, ei tule käyttää jalostukseen. Limousin jolla on tumma värigeeni muuttaa väritystään vanhetessaan. Vasikat voivat olla vaalean harmaita tai vaalean ruskeita, muuttuen vähitellen syvän tummiksi saavuttaessaan täysi-ikäisyyden. Iästä huolimatta on eläimen värityksen oltava johdonmukainen.

Pää: Pään tulee olla lyhyt, leveä otsainen ja leveäkuonoinen. Jos sarvet ovat näkyvillä, niiden tulee olla sirot, eteenpäin kaareutuvat ja sarven kärkien tulee olla hivenen tyveä vaaleammat. Sarvettomuus ei ole este kantakirjaukselle, edellyttäen että perimä täyttää kantakirjausehdot.

Runko: Rungon etuosan tulee olla lihaksikas; syvä pyöreä rinta ja kaarevat kyljet; leveä, suora ja lihaksikas selkä; isot pyöreät paistit,  leveät lihaksikkaat reidet.
Vatsan tulee olla leveä mutta suora, eikä epäsuhtainen muuhun runkoon. Nahan tulee olla hieno ja kiinteä.

Jalat: Jalkojen tulee olla siroluisia mutta vahvoja, sekä suorat seistessä. Sopusuhtaiset sorkat.

Luonne: Eläimellä tulee olla hallittavissa oleva luonne.

Poissulkevat tekijät: Kaikki tekijät jotka ovat ristiriitaisia rotumääritykselle. Kaikki poikkeamat tai virheet.

LIMOUSIN – tutkittua tehoa tuotantoon

Limousin-rotu on keskikokoinen pihvirotu. jossa yhdistyvät kuluttajien vaatimukset korkeasta lihan laadusta ja kasvattajien vaatimukset tehokkaasta tuotannosta.

Rotu on tunnettu erinomaisesta lihaksikkuudesta ja Suomessa limousin-ruhot luokittuvat tunnetusti parhaiten. Lihaksikkuus ei ole vain sonnien etuoikeus vaan myös hiehojen ja lehmien ruhojen laatu on korkea. Mannermaiseen tyyliin rotu ei ole altis rasvoittumiselle, tehokkaallakaan ruokinnalla. Ruhojen erinomainen laatu yhdistettynä poikkeuksellisen hyvään lihansaantoon onkin rodun vastaus liha-alan alati kasvaviin vaatimuksiin. Ei siis ihme että rotu on myös maitotilojen risteytyskäytössä maamme ehdoton ykkönen.

Limousin rotuna on saavuttanut toistuvasti voittoja rotuvertailuina tehdyissä ruokinnan tehokkuustesteissä Johtopäätös on aina ollut sama: Limousin kasvattaa komeat lihakset pienemmällä rehumäärällä, kuin muut keskeiset liharodut. Rehunkäytön tehokkuus näkyy myös emolehmien hoivaamissa vasikoissa. Verrattaessa lehmien ruokinnan tehokkuutta ja vasikoiden kasvua, Limousin-emon kyky siirtää rehujen kuiva-aine kilot vasikan vierotuspainoon on selkeästi tehokkain.